Каква е Разликата Между Visa и Mastercard

За да решите коя кредитна карта да изберете, първо трябва да знаете каква е разликата между Visa и Mastercard. За много потребители, кредитните карти Visa и MasterCard са само лога, които се появяват в ъгъла на картата. Повечето българи днес имат поне една кредитна карта и вероятно много хора имат и повече от тях.
Двете водещи компании за кредитни карти в света са известните конкуренти Visa и MasterCard. Докато и двете компании предлагат кредитни карти със сходни характеристики, има някои разлики, които е добре за знаете.

Как работят кредитните карти?

MasterCard и Visa не издават кредитни или дебитни карти. Те предоставят важна услуга, когато ползвате тези карти. Банките или други финансови институции са тези, които издават маркови карти.

Издаващата финансова институция обикновено определя условията на кредитната карта, включително лихвени проценти, такси, награди и други подобни.

Лихвите, административните такси, годишните такси и всички други такси се определят от банката Ви и когато плащате Вашата сметка, Вие я плащате на банката или институцията, която е издала картата Ви, а не на Visa или MasterCard.

Visa и MasterCard печелят пари, като налагат на хората и фирмите такса за приемане на картата им като начин на плащане. Те са компании, които обработват транзакциите, които извършвате, когато харчите пари от кредитната или дебитната си карта.

Тези фирми не се смятат за финансови компании. Вместо това Visa нарича себе си компания за платежни технологии, а MasterCard предпочита да бъде наречена технологична компания в глобалната платежна индустрия.

Visa и MasterCard предоставят услугите си на издателя на Вашата карта, който е банката или друга финансова компания, която е посочена на вашата карта. Това е вашият издател на карти, който Ви обслужва като клиент и определя условията на Вашата карта.

Каква е разликата между Visa и Mastercard?

Всъщност има много малко разлика между Visa и MasterCard. Тя се състой основно в следните 3 направления:

  • Къде се приемат картите
  • Техните схеми за сигурност
  • Премиини програми.

И двете Visa и MasterCard са широко приети и използвани в повече от 200 страни в света и е голяма рядкост да се намери място, което да приема едната карта, но не и другата.

В допълнение, Visa и MasterCard и двете имат преференциални програми, предоставяни на потребителите, които предлагат отстъпки за пазаруване и от пътувания. Visa предлага програмата Visa Signature, докато MasterCard предлага своите програми World MasterCard и World Elite MasterCard.

Ето един пример. Картодържателите на Visa Signature могат да използват своята преференциална програма Visa Signature Luxury Hotel Collection, която е в партньорство с над 900 луксозни хотели по света. Картодържателите могат да получат предимства като например безплатен интернет в стаята, безплатна закуска и др.

Програмата на MasterCard World Elite също има опция „Луксозни хотели и курорти“, която предлага подобна изгода за пътниците.

Клиентите, които имат карта, принадлежaщa към една от тези преференциални програми, знаят точно какви отстъпки им се предлагат, независимо от това коя банка издава картата.

Освен това има някои интересни отстъпки, достъпни за притежателите на бизнес кредитни карти Visa и MasterCard.

Бизнес програмата Visa Savings Edge е на разположение на бизнес притежателите на карти Visa и предлага остъпки при бизнес като пътувания, електроника и др. Например, картодържателите пестят 5% от определена хотелска верига и при покупка на компютри Lenovo.

По същия начин програмата MasterCard Easy Savings предлага подобни отстъпки. Например тази програма предлага 5% спестявания при куриерски услуги от DHL.

По отношение на сигурността както Visa, така и MasterCard предлагат защита, когато пазарувате онлайн. MasterCard защитава клиентите си от измами с карти със схемата си SecureCode, а Visa използва подобна схема, наречена Verified by Visa за сигурност.

И двата ви позволяват да настроите парола, която трябва да бъде въведена заедно с данните за картата Ви, за да завършите транзакцията, когато пазарувате онлайн стоки и услуги.

Какво да избера Visa и Mastercard?

Както виждате разликата между двете карти не е голяма. По-скоро незначителна.

Вместо да избирате между Visa или MasterCard, може би по-добър ход е да потърсите кредитна карта, която Ви спестява най-много пари, може да се използва както ви е необходима и предлага най-добрите ценови отстъпки и награди при покупка на стоки от партньорски мрежи.
Когато се чудите коя кредитна карта да изберете обърнете внимние повече на това от коя банка е и какво са неините условия, лихви, такси и преференции, а не толкова дали картата е Visa или MasterCard.