Кредити от Чужбина: Теглене на Кредит от Чужди Банки в ЕС

Ако се чудите възможно ли е теглене на кредит от чужбина, теоритично отговорът е да – възможно е. Въпреки, че вече банките в страната ни предлагат доста по-ниски лихви от тези, предлагани преди няколко години, все още доста българи се питат мога ли да изтегля кредити от чужди банки.
Не е малък броя на лицата, които търсят ипотечни или бързи онлайн кредити от чужбина (Германия, Франция, Испания и т.н). Попринцип една от възможностите, които членството ни е Европейския Съюз предоставя е именно правото на теглене на кредит във всички страни-членки на ЕС. Истината обаче е, че не е толкова лесно да се изтегли потребителски, бърз или ипотечен кредит от чужда държава.

Съгласно Директива на ЕС за Потребителския кредит, български граждани имат право да вземат заем във всяка една държава, която е членка на ЕС, с цел покупка на стоки, имот или жилище в родната си страна.

Тази директива е в следствие на свободното предоставяне на услуги в границите на ЕС. Само, че процесът на теглене на кредит от чужбина е доста по-сложен и дълъг отколкото да вземете потребителски или ипотечен кредит в България. Все още предоставянето на междудържавни банкови услуги е доста слабо развита област от европейската система.

В допълнение българите са много ниско информирани по отношение на това какви са правата и възможностите им при теглене на заем от чужди банки от ЕС. Едно от първите и най-важни права, е че имате право на достъп до кредитните продукти на държавите членски в Европейския Съюз.

Европейската банкова система е отворена за отпускането на заеми не само на лицата граждани на една държава, но и на чуждестранни клиенти.

Всяка чуждестранна банка или финансова институция избира клиентите си като отчита и до колко платежоспособни са те. Затова много финансови институции имат практика да си търсят клиени в чужбина, независимо от това дали те са местожителство на територията на тяхната страна или не.

Ако сте решили да теглите кредит от чужбина, трябва много внимателно да сте запознати с процеса на кандидатстване както и със законодателните особености относно потребителските или ипотечни заеми в страната от която ще теглите.

Потенциалните грешки, които може да допуснете са доста. Например трудно е да видим колко наистина ни струва кредита.

Ето няколко полезни съвета, на които да обърнете внимание:

  • Не само лихвите са важни. Повечето българи търсят заеми от чужди банки, заради по-ниските лихви и когато търсят такъв заем, те гледат само лихвата! Много хора забравят, че лихвата е само една част от цената на целия кредит. Има много други фактори, които влияят върху нея. Има много такси, комисионни и допълнителни разходи, които значително могат да оскъпят целия Ви заем. Ако кредитът, който искате да изтеглите е за голяма сума, тези разходи и такси могат да се окажат с доста голям размер.
  • Запознайте се с т.н. Общ процент на разходите. Всяка една банка или друга финансова институция е длъжна да Ви предостави т.н. Общ процент на разходите. Там са записани всички разходи, лихви и други такси, които включва един кредит. Тъй като формулата за изчисляване на Общия процент на разходите е еднаква за всички банки от всички страни – членки, българинът ще може много по-лесно да сравнява условията по кредитите на банките от различни страни.
  • Разберете кои данъци и закони имат отношение към кредитите. Съществиват и други въпроси на които трябва да обърнете внимание. Например какви са данъците в съответната държава и т.н.
  • Обърнете внимание и на валутните курсове. Те могат да варират и това ще предизвика вариране и във месечната Ви вноска, която трябва да изплащате.

Важно е също да знаете, че ако попаднете на недобросъвестни кредитодатели имате право да получите помощ от т.нар. извънсъдебни органи, които решават спорове между банките и техните клиенти. Те предлагат начини за решаване на спорове без да е необходимо да се стига до скъпоструващите съдебни дела.
Ако окончателно сте решили да теглите кредит от чужбина, първо трябва да направите задълбочено проучване на разнообразните продукти, на правата Ви и на законодателните особености в съответната държава членка. Тогава ще може да претеглите предимствата и недостатъците и да вземете информирано решение.

Може да се консултирате и с някои кредитни консултанти и посредници, но изберете такива с доказана репутация. Повече подробности може да разберете и на сайтовете на ЕС като например на сайта на Вашата Европа или на сайта на Европейската Комисия.

Отговорът на въпроса, коя банка отпуска най-изгодни кредити, не е лесен. Все пак ако отделите време да проучите шансовете и предложенията, имате добра възможност да си намерите заеми с ниски лихви и добри условия.